Πέμπτη 28 Ιουνίου 2007

Εκπαιδευτικοί και Ελλάδα. (Part 2)

Είπα πως θα ξεκινήσω την έρευνα για τις κατηγορίες εκπαιδευτικών σε άλλες χώρες ώστε να βρω πως είναι η εκπαιδευτική οργάνωση εκεί από πλευράς των καθηγητών.

Όπως και στα περισσότερα πράγματα, ξεκινάω από την Wikipedia. Γράφω λοιπόν το λήμμα teacher. Διαβάζω το άρθρο με ενδιαφέρον και κάποια απογοήτευση, ώσπου φτάνω στην παράγραφο με τα μισθολογικά.

Συνοπτικά θα αναφέρω πως:

  • Ετήσιο εισόδημα για πρωτοδιορισμένο καθηγητή στις ΗΠΑ είναι περίπου 23,300€ (δηλαδή 1725 € ανά μήνα, υπολογίζοντας 13,5 μισθούς με δώρα και επιδόματα).
  • Στην Αγγλία σε περιοχές εκτός του Λονδίνου το εισόδημα ξεκινάει από τα 31000€ (2296€ / μήνα) ενώ σε καθηγητές ειδικούς σε θέματα φυσικής – χημεία – μαθηματικών (όπου υπάρχει έλλειψη) είναι 38300€ (2837€ /μήνα). (Να φύγω τώρα ή να περιμένω να τελειώσει το καλοκαίρι;)

Στην Ελλάδα χοντρά-χοντρά δεν ξεπερνάει τα 1000€ τον μήνα (πηγή: www.alfavita.gr).

Λογικό αφού εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε έξοδα. Η ζωή είναι πιο φθηνή, μπορούμε κάλλιστα να έχουμε Mercedes, 4 κινητά και την φθηνότερη βενζίνη σε όλη την ευρωπαϊκή ένωση (σύμφωνα πάντα με τον υπουργό). Τα λεφτά που κερδίζουμε από την βενζίνη μπορούμε να τα διαθέσουμε στον καφέ μας (κομματάκι πιο ακριβώς από τις άλλες χώρες) και στην διασκέδαση μας, που δεν κοστίζει κάτω από 15€. Αν τελειώσουν τα λεφτά μας μπορούμε να βασιστούμε στις φωτοσυνθετικές ικανότητες που έχουμε, ώστε να τρεφόμαστε με τον ήλιο (ως χώρα υψηλής ηλιοφάνειας). Βέβαια όλοι δεν έχουν αυτές τις ικανότητες και χρειάζονται τα αδικαιολόγητα υπέρογκους μισθούς για να ζήσουν. Κρίμα τα παιδιά. Η ζωή είναι τόσο ωραία, αν είσαι φυτό.

Μου φαίνεται ότι κάποιος μας δουλεύει.

2 σχόλια:

MenieK είπε...

Έχετε παρκάρει τη Μερτσεντέ σας μπροστά μου και εμποδίζετε τη φωτοσύνθεσή μου. Υποπτεύομαι πως είστε άλλος ένας αντιεξουσιαστής εκπαιδευτικός που σαμποτάρει την εκπαιδευτική προσπάθεια τόσων διαδοχικών κυβερνήσεων...

Akis είπε...

Απλά ένας άνεργος εκπαιδευτικός που σαμποτάρει τις μεταρυθμίσεις που αλλάζουν μονάχα όνομα στα πράγματα και όχι την ουσία.
Συγνώμη για το μπλοκάρισμα του ήλιου.
Θα στρέψω το καθρεφτάκι μου λίγο ώστε να σε χτυπάει.
Καλύτερα τώρα;