Τετάρτη 27 Ιουνίου 2007

Ο Jan Garbarek στην Ελλάδα

O Jan Garbarek γεννήθηκε στην Νορβηγία στις 4 Μαρτίου το 1947. Μοναχοπαίδι ενός Πολωνού πρώην αιχμαλώτου πολέμου και της κόρης ενός Νορβηγού αγρότη, μεγάλωσε στο Όσλο. Στα δεκατέσσερα του ακούει τον ήχο του Coltrane στο ραδιόφωνο και μαγεύεται. Αγοράζει μια μέθοδο σαξοφώνου και μελετάει τους δακτυλισμούς χωρίς να έχει το όργανο. Μετά από λίγο αγοράζει και το πρώτο του σαξόφωνο, και αρχίζει να μελετάει την τζαζ.

Επιρροές του οι Pharoah Sanders, Albert Ayler και Archie Shepp. Τους αγάπησε και μελέτησε σε βάθος τις τεχνικές τους. Το 1962 κερδίζει σε διαγωνισμό για ερασιτέχνες της Τζαζ και ξεκινάει και τα πρώτα του live μαζί με τους Don Cherry και George Russell (με τον οποίον κάνει και τις πρώτες του ηχογραφήσεις).

Στις αρχές τις δεκαετίας του 70 ξεκινάει τις ηχογραφήσεις του με την ECM και συμμετέχει στο “Keith Jarrett's European quartet” με το οποίο έχει και δύο καταπληκτικές ηχογραφήσεις τα “My Song” και “Belonging”

Την δεκαετία του 80, ό Garbarek προσθέτει στην μουσική του ηλεκτρονικούς ήχους και στοιχεία ethnic και world μουσικής.

Το 1991 εκδίδεται το άλμπουμ “Music For Films” με την Ελένη Καραΐνδρου (που έχει γράψει μουσική για τις ταινίες του Αγγελόπουλου).

Με το φωνητικό κουαρτέτο Hilliard Ensemble ηχογραφεί το “Officium” στα 1993 . Το άλμπουμ αυτό είναι το best-seller της ECM και μπήκε στα pop charts πολλών Ευρωπαϊκών χωρών.

Είναι υποψήφιος για βραβείο Grammy το 2005 με το άλμπουμ “In Praise of Dreams” .

Η μουσική του Jan Garbarek είναι χαρακτηριστική για τον ήχο της ECM. Μπορεί να χαρακτηριστεί new age, world, free jazz, post bob, κινηματογραφική. Μακρόσυρτες νότες και παύσεις, θυμίζοντας συχνά τραγούδια προσευχής Ισλαμιστών σούφι ή μάντρα Βουδιστών μοναχών. Ήχοι και εικόνες από την παραδοσιακή μουσική της Νορβηγίας. Μουσική αιθέρια, που σε κάνει να χάνεσαι, να σκέπτεσαι και να ξεχνιέσαι.

Το παρακάτω βίντεο θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι εννοώ. Είναι από το album "Τwelve Moons". Μαζί με τον Garbarek είναι οι Rainer Bruninghaus (Πλήκτρα), Manu Katche (Κρουστά και Τύμπανα) και Eberhard Weber (Μπάσο) οι οποίοι θα τον συνοδέψουν και στην Ελλάδα.



Έρχεται λοιπόν στην Ελλάδα για 2 συναυλίες στον Λυκαβηττό στις 10/7 (45€) και στον Θέατρο Γης στις 11/7 (40€). Οι φίλοι της καλής και ποιοτικής μουσικής δεν πρέπει να λείψουν.


Πηγές:

  1. Περιοδικό Jazz 'n Τζαζ Τεύχος 171 (Ιούνιος 2007)
  2. www.allmusic.com
  3. Wikipedia



1 σχόλιο:

MenieK είπε...

Στις 10 Ιούλη στο Λυκαβητό (καλά,εσείς στις 11, στο Γης, δε χαλιέμαι) ακόμη κι αν χρειαστεί να κλέψεις για το εισιτήριο...
Στις 14 στην Επίδαυρο, ακόμη κι αν χρειαστεί να σκοτώσεις για το εισιτήριο...