Για όσους δεν ξέρουν το σύμπαν που αγάπησα είναι επιστημονική εκπομπή με παρουσιαστές τους, Δρ. Στράτο Θεοδοσίου Αναπληρωτή Καθηγητή και Δρ. Μάνο Δανέζη Επίκουρο Καθηγητή αμφότεροι του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το σενάριο της σειράς βασίζεται σε κείμενα του βιβλίου “Το σύμπαν που αγάπησα, Εκδόσεις Δαυλός” των ίδιων, και ασχολείται με την εκλαΐκευση των εννοιών της μοντέρνας φυσικής, όπως σκοτεινή ύλη, μαύρη τρύπα, μορφοκλασματικός (fractal) χώρος κλπ.
Η ποιότητα της εκπομπής είναι πραγματικά πολύ καλή και το υλικό της προσεγμένο και σωστά επιμελημένο. Καθένας μας έχει πολλά να μάθει από κάθε επεισόδιο.
Με χαρά λοιπόν έβλεπα την εκπομπή όταν με “χτύπησε”. Πόσες επιστημονικές εκπομπές υπάρχουν στην Ελληνική τηλεόρασή; Ξεφυλλίζοντας το πρόγραμμα για να βρώ την απάντηση μέτρησα μόνο τρεις. Την παραπάνω (που είναι εκπομπή του 2005 σε επανάληψη), το Brainiac (ΣΚΑΙ) και το Mythbusters (ΣΚΑΙ). Δεν μέτρησα τα ντοκιμαντέρ ούτε τις καθαρά δημοσιογραφικές εκπομπές, όπως το “Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα” και τους “Φακέλους”, όχι γιατί τις υποτιμώ αλλά γιατί δεν είναι αμιγώς επιστημονικές.
Τρεις εκπομπές λοιπόν, μετά βίας 5 ώρες τηλεοπτικός χρόνος ανά εβδομάδα, αφιερωμένος στην επιστήμη, ζήτημα άλλες 10 ώρες σε σοβαρές εκπομπές και άπειρος χρόνος αφιερωμένος στην μετριότητα και την βλακεία. Άρα δεν πρέπει να απορεί κανείς με τα χάλια της εκπαίδευσης και των πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Ούτε να απορεί με την ανυπαρξία ελληνικών πανεπιστημίων στην παγκόσμια κατάταξη. Η επιστήμη βρίσκεται σε “νιοστή” μοίρα.
Ζήτω η Μαρία η Άσχημη.
3 σχόλια:
Εγω μόλις ξύπνησα (δεν το εννοω καθολου μεταφορικά) και κοιτώντας το blogspot σου σκεφτόμουν πως μάλλον θα έπρεπε να το ονομασεις "Όλα όσα δεν μου αρέσουν και κάποια που ναι.." :))
Συμφωνώ με το επιστημονικό κενό στην τηλεόραση, αλλα δεν θα συγκατέλεγα ουτε το mythbusters στο επιστημονικό κομμάτι. Έχει κάποια ψύγματα επιστημονισμού (υπάρχει τετοια λέξη;), αλλά κατά βάση κανουν κατασκευούλες και χαβαλέ (όχι ότι δεν μου αρέσει αυτό).
Άσχετο με την tv, αλλά έχεις δει τις προβολές του αστεροσκοπειου; Δεν θυμάμαι αν στη Θεσσαλονίκη ακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα, αλλά στην Αθήνα υπάρχει κάθε μέρα πρόγραμμα με πολύ ενδιαφέροντα μισάωρα προβολής σε ένα ειδικά διαμορφωμένο θόλο στο Ευγενίδειο, όπου γίνεται μικρή προσομείωση της δημιουργίας του σύμπαντος, και εξηγούν θεματα όπως οι μαυρες τρυπες, κτλ.
Δες το, είναι πολύ καλή πρωτοβουλία, αν και λίγο προσανατολισμένο σε μικρότερες ηλικίες:
http://www.eugenfound.edu.gr/
Δεν έχεις δίκιο για τους Mythbusters. Μπορεί να παίζουν και να κάνουν κατασκευές αλλά όλα ξεκινούν απ' την επιστημονική περιέργεια και την ανάγκη επιβεβαίωση ή κατάρριψης διαφόρων μύθων που υπάρχουν (απ' εκεί και το όνομα Mythbusters).
Ο τρόπος που δουλεύουν κάνοντας αυτά τα περίεργα πειράματα είναι επιστημονικός και συγχρόνως χαβαλετζίδικος.
Είδα για τις προβολές και είναι όντως ενδιαφέρουσες. Στην Θεσσαλονίκη συχνά-πυκνά έχουμε σεμινάρια.
Σε ευχαριστώ για το σχόλιο.
Καλή συνέχεια.
Από τις λίγες οάσεις πραγματικά.
Κατά τα άλλα, καλά να είναι τα DVD.
Ωραίο το μπλογκ σου, εύχομαι καλή συνέχεια και σε σένα!
Δημοσίευση σχολίου